A „plus size” modellirányzat

2011. április 28. cikke.

Ha a Wikipedia meghatározásából indulunk ki, a plus size modellek habár elsősorban a nagyobb méretű ruhák/kollekciók prezentációjában tűnnek fel, gyakran reklámoznak kozmetikumokat, gyógytermékeket, órákat, élelmiszereket, illetve táplálkozás kiegészítőket is.

A „nádszál” modellekhez viszonyítva az egyetlen – bár lényeges – eltérés velük szemben pontosan a méret, ugyanis rájuk a normál vagy attól pozitív irányba eltérő paraméterek vonatkoznak (általában 40-es, sőt inkább afölötti konfekcióméret). Viszont a valamennyi divatmodelltől elvárt tökéletes bőr, 173 cm fölötti magasság, formás, arányos testalkat náluk is éppoly nagy fontossággal bír. Ezek az elvárások mindjárt „emberibbnek”, illetve kivitelezhetőbbnek tűnnek, nem igaz?

A plus size sztori

Plus Size modellek

Plus Size modellek - fashionfame.com

Az 1990-es évekig a plus size modellkedés ugyan létezett, de a nagyközönség számára érdektelen volt. Amikor a nagynevű Ford modellügynökség az elsők között létrehozta a 12+ elnevezésű plus size modelleket foglalkoztató divízióját, majd 1994-ben a Wilhelmina NYC ügynökségnél is megjelent a 10/20-as elnevezésű hasonló divízió a nagyobb méretű modellek foglalkoztatottsága új lendületet vett.

A nagy amerikai ügynökségek újhulláma hamar elérte Kanadát és Európát (különösen Angliát, Németországot és Belgiumot) is.

A plus size modellvilág kitermelte a saját favoritjait, akik arcukkal tovább népszerűsítették az irányzatot. Csak néhány nevet említve (a teljesség igénye nélkül). Mia Tyler, Christal Renn, Toccara Jones, Kate Dillon. Na és ne feledkezzünk meg a Németországban ismertté vált magyar plus size modellről Demmer Erikáról sem.

A kritikus hangok

Természetesen a plus size modellek kaptak (és kapnak) hideget és meleget egyaránt a szeszélyes divatvilág szereplőitől. Az is előfordul, hogy pont azok a divattervezők kritizálják őket fennhangon, akik maguk is dolgoznak plus size modellekkel.

Sokan vélekednek úgy például, hogy a teltebb idomok az egészségtelennek tűnő hedonista életvitelt promótálják. S ha már itt tartunk, érdemes megemlítenünk Julien Macdonald ír divattervezőt, aki nagy port kavart 2010 nyarán ritka nyers kritikájával a modellméreteket illetően. Többen is cikkeztek az esetről, miszerint „Topmodell leszek” brit változatában Macdonald kerek perec kijelentette, hogy a nem kellő soványsággal bíró modelleknek nem sok keresnivalójuk van a szakmában, hiszen mind modellversenyeken, mind a kifutókon kurdarcra vannak ítélve.

A divattervezőt később sokan megrótták sértő mondatai miatt, hiszen üzenete romboló hatású lehet a modellvetélkedő közönségét alkotó fiatal lányok énképére.A történtek kapcsán több étkezési zavarokkal foglalkozó szakember is arra figyelmeztetett, hogy a 40-42-es ruhaméret igenis átlagosnak számít, és ezt a divattervezőknek sem kellene figyelmen kívül hagyniuk.

Ingrid Martin-Zick, az egyik német plus size modellügynökség vezetője a spiegel online-nak adott interjújában kifejtette, hogy a sovány modellek térhódítása elsősorban azon egyszerű ténynek tudható be, hogy minden ruha ugyanúgy áll rajtuk (szokták mondani élcesen fogalmazva „élő vállfaként” funkcionálnak a kifutón – a szerző). Ha azonban egy nőnek szélesebb a csípője, akkor a felsőteste már keskenyebbnek tűnik, és nem áll tökéletesen rajta bármilyen szabású, fazonú ruha.És hát a divatszakmában leginkább a modellek vannak a ruhákért és nem fordítva.

Ritka kincs a férfi plus size

Érdekes tendencia, hogy plus size modellek jelentősen kisebb hányada férfi, mint nő. Martin-Zick ügynökségvezető asszony ezt azzal magyarázza, hogy a férfiak, ha híznak, akkor a túlsúly nagy része a hasukra megy, vagyis nem egyenletesen oszlik el az egész testen. Egy plus size modellnél viszont fontos, hogy a arányos legyen a testalkata a nagyobb méretek ellenére is. A másik dolog pedig, hogy a méretesebb férfiakra egyáltalán nem jellemző, hogy modellnek jelentkezzenek, pedig Martin-Zick szerint a jó férfi plus size modell ritka, így lehetőség lenne bőven.

Divatba jöhet az átlag méret? – a plus size valódi üzenete

Habár a sovány modellek kora – sajnos vagy nem – korántsem járt le, a modellvilágban határozott alternatívaként tartják magukat a plus size modellek.

Ingrid Martin-Zick szerint ma már a legnagyobb ügynökségek nem tekinthetnek el egy plus size divízó működtetésétől, hiszen a nagy áruházláncok katalógusfotózásainál bizony van igény a méretesebb modellekre is.És mind az ügynökség, mint a megrendelő akkor jár a legjobban, ha egy-egy nagyobb fotózáshoz az összes modellt ugyanazon ügynökség szolgáltatja.

A plus size modellek pedig egyre gyakrabban hallatják a hangjukat és kampányolnak hol visszafogottan, hol élesen fogalmazva az egészséges női formákkal bíró testkép népszerűsítése mellett. Legfontosabb üzenetük egyértelműen az, hogy ne a súlyunk határozza meg boldogságtudatunkat, vagyis koplalás és állandó kalóriaszámlálgatás nélkül is büszkén vállalhatjuk önmagunkat. Crystal Renn a Glamourban megjelent interjújában egy jövőt remél, amikor nem a súly és a méret dönti el, hogy kiből lehet topmodell. Crystal szerint mindenkinek megvan a maga egészséges egyéni súlya, „az arany középút”, és ehhez kéne tartani magunkat.

Ami a divatvilágnak már plusz, az valójában nem más, mint az átlagméret, hiszen a nők többsége 40-es illetve afölötti méretet hord. Martina-Zick szerint amíg a ruhaipar célközönségének többségét az átlag méretekkel rendelkező hölgyek alkotják, ildomos lenne, ha a divatvilágot sem az S/XS modellek karakterizálnák. Már az biztató tendencia lenne, ha 38-40-es mérettel rendelkező modellek is ugyanannyi lehetőséget kapnának a modellszakma egyes területein.

Ki tudja… a divatvilág állandó megújulásra éhezik, és adott esetben hihetetlen változásokat is tud produkálni. Az ilyen irányú vízióknak tehát nem is olyan kevés a realitása.

Kondics Marianna
(pályázati munka)

Eddig 3 hozzászólás érkezett

  • 1. Vivi − 2011. november 8. 21:09

    A bűvös hármas paraméter nem 90-60-90??:) (a cikk bevezető szövegében)

  • 2. Modell leszek! Magazin − 2011. november 10. 17:22

    Igen! :) Tényleg azt mondják (és ha belegondolunk tényleg eléggé reális), hogy a bűvös 90-60-90 a ‘tökéletes női centi’.

  • 3. Vivi − 2011. november 10. 18:40

    Hát én közel vagyok hozzá :) 88-59-83 már csak mellre kell gyúrnom :D

Szólj hozzá valamit Te is!